Yaşadığımız dönemlerde internet kullanıcıları zamanlarının epeyce bir kısmını sosyal ağlarda geçiriyor ve markaların bu fırsatı en doğru biçimde değerlendirmesi gerekiyor. Etkin bir sosyal medya ekibi kurmak, amacı doğru belirlemek ve bu amaca uygun iş stratejileri hazırlama, sosyal platformlar üzerinden marka yönetimi yapmaya yönelik yazılımlar geliştirmek büyük önem taşıyor. Bu amaca yönelik sayfaların profesyonelce hazırlanması, sayfaların teknik altyapısının varılmak istenen hedef çerçevesinde belirlenmesi gerekiyor.
Markası için profesyonel bir sosyal medya takibi yapılmasını isteyen birçok kurum bunu sağlamak için bir sosyal medya ajansı ile anlaşıyor. Sosyal ağ platformlarında marka yönetimi konusunda bilgili ve tecrübeli olan ajanslar marka hakkındaki yorumları derlemekle kalmıyor, yorumların duygu analizini yapıp bu analizleri de rapor haline getiriyorlar. Marka hakkında sürmekte olan online sohbetlerin olumlu veya olumsuz olduğunun marka yöneticisine sosyal medya danışmanı aracılığıyla anında bildirilmesi sayesinde duruma hızla müdahale edilmesi sağlanabiliyor. Sonuç itibariyle marka yorumları takibi büyük önem arz ediyor.
İnsanların çok sayıda içerik yarattığı ve bunları hızla tükettiği dijital dünyada uzun ömürlü ve büyük hacimli fikirler oluşturmaktan ziyade takipçilere her gün yeni ve taze fikirler sunmak gerekiyor. Başarılı sosyal medya kampanyaları yapabilmek için öncelikle detaylı ve sayısal verilere dayalı çalışmalar yapılması tavsiye ediliyor. Uzun bir süre boyunca değerli içerikleri ücretsiz olarak sunmak ve içerik oturtulduğu zaman marka tarafından yaratılmış olan gündemi genişletmek de sosyal medyada marka yönetimi konusunda başarılı olmanın koşulları arasında sayılıyor.
Birçok markanın bir ön planlama yapmaksızın Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest ve akla gelebilecek bütün sosyal mecralarda boy göstermeye kalkışması bu alandaki yanlış tutumlardan birini oluşturuyor. Bütün sosyal medya kanallarında yer almanın değil markanın iş hedefleriyle uyumlu olması gözetilerek seçilmiş platformlarda bulunmanın hedeflenmesi gerekiyor. İçinde yer alınacak sosyal ağ veya ağların marka müşterilerinin profili ve nasıl bilgiler paylaştığı göz önünde bulundurularak seçilmesi öneriliyor. Sosyal medya için geleneksel stratejiler uygulamak ve bu ortamları diğer mecraların merceğinden bakarak kavramaya çalışmak da tavsiye edilmiyor. Sosyal medyanın ayrı bir bütçe ve özel stratejiler gerektiren yeni bir alan olduğunun kabul edilmesi ve bu doğrultuda davranılması gerekiyor.
Sosyal ağlarda doğru şekilde marka yönetimi yapabilmek için bu mecraları pazar araştırmasının bir parçası olarak değerlendirmek tavsiye ediliyor. Bu işi bilen marka liderleri bu mecraları geleneksel araştırmalarla ulaşamadıkları verilere ulaşmak için de kullanıyorlar. Sosyal ağlarda marka tanıtımı yapmak amacı çerçevesinde markaya keyifli ve yeni unsurlar eklemek, mizahı kullanmak, müşterileri konuşmaya davet etmek gerekiyor. Sosyal platformları tamamen bağımsız ve ayrı tanıtım mecraları olarak değerlendirmek, bu alana ek bütçe ayırmak ve bu sırada televizyon gibi diğer mecralarda yapılan reklam ve tanıtımlardan vazgeçmemek gerekiyor.
Diğer tanıtım alanlarına göre daha samimi bir havası olan sosyal ağlarda markaları tanıtmaya çalışırken markanın daha cazip ve ilgi çekici bir kılığa sokulması da büyük önem taşıyor. Sadece bir logo ve standart bir metin bu platformlarda marka yönetimi için kesinlikle yeterli bulunmuyor. Özellikle bu mecralara hitap edecek yeni tasarımlar ve görsel kimlikler oluşturmak; markaya bir canlılık, bir ruh katmak gerekiyor.