ABD hükümeti tarafından finanse edilen yayıncı Voice of America‘ya göre Kuzey Kore hükümeti, bu hafta Çin‘in Covid-19 aşısı olan Sinovac‘ın yaklaşık 3 milyon dozunu reddetti ve bunların koronavirüs pandemisi ile mücadele eden ülkelere gönderilmesi gerektiğini iddia etti. Otoriter ülke, pandemi başladığından beri hiçbir covid-19 vakası bildirmedi.
Diktatör Kim Jong-Un yönetiminde ironik bir şekilde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) olarak da bilinen Kuzey Kore’ye, düşük gelirli ülkelere covax aşıları dağıtan Covax olarak bilinen uluslararası işbirliği çabasıyla Sinovac dozları teklif edildi.
Kuzey Kore Halk Sağlığı Bakanlığı (MOPH), COVAX tarafından Kore’ye sunulan 2.97 milyon dozun, sınırlı küresel Covid-19 aşısı arzı ve bazı ülkelerde tekrarlayan artış nedeniyle ciddi şekilde etkilenen ülkelere aktarılabileceğini bildirdi.
Voice of Amerika’nın sözcüsü Kuzey Kore’nin aşıyı önce diğer ülkelerin almasını istediğini iddia etmesine rağmen, bazı uzmanlar ülkenin Sinovac’ı şu anda ABD’de mevcut olan üç büyük markadan birini elinde tuttuğu için reddettiğini düşünüyor. Bunlar; Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson.
Sinovac bildiğiniz üzere Çin tarafından geliştirilmiş bir koronavirüs aşısı ancak batıda geliştirilen aşılar kadar etkili değil. New England Journal of Medicine‘de yayınlanan bir araştırmaya göre Sinovac’ın enfeksiyon için etkinlik oranı, Delta varyantının ortaya çıkmasından önce olmasına rağmen, %65.9‘du. Buna karşılık, Mayo Clinic‘ten yapılan bir araştırmaya göre Pfizer‘in enfeksiyon için etkinlik oranı %76 ve Moderna‘nın ki %81 idi. Ancak bu etkinlik Delta varyantı ile yapılan bir gözlemde keskin bir şekilde düştü, Pfizer’ın geliştirdiği Biontech aşısında oran %42‘ye düştü. Moderna için ise bu rakam %76. Diğer çalışmalar ise Pfizer’in Delta varyantına karşı daha yüksek etkinlik oranları sunmuştu.
Tuhaf bir şekilde Kuzey Kore de son derece nadir görülen yan etkilerle ilgili endişeler nedeniyle İngiltere’nin AstraZeneca dozlarını Temmuz ayında reddetmişti. Ancak en ciddi yan etilerden olan kan pıhtılaşması, Avustralya gibi yerlerde oldukça büyük bir tedirginliğe yol açtı ve ülkenin kendi aşısını hazırlaması için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.
Günün sonunda Kuzey Kore, Pfizer’ın aşısını soğuk koşullarda saklamak için gerekli teknolojiye sahip olmayabilir.
Ewha Womans Üniversitesi‘nde profesör olan Leif-Eric Easley, The Guardian‘a yaptığı açıklamada; “Kim rejimi muhtemelen seçkinler için en güvenli ve etkili aşıyı istiyor ancak Pfizer’i yönetmek, Pyongyang’da gelişmiş soğuk zincir kapasitesini ve en azından ABD ile ihtiyatlı müzakereleri gerektirecektir.”
Easley, “[Johnson & Johnson] seçeneği, aşının taşınabilirliği ve tek seferlik doz uygulaması göz önüne alındığında Kuzey Kore için de faydalı olabilir” diye devam etti.
Kuzey Kore’nin dozları reddetme motivasyonu ne olursa olsun, ülke herhangi bir türde Covid-19 aşısı olmadan ilerlemeyi seçerse 2022 yılında zorlu bir sürece girebilir. Çünkü ülke, başka hiçbir ülkeye benzemeyecek şekilde sınırlarını kapatma yeteneğine sahip olsa da, virüsün kayda değer bir bulaşma hızı var. Vietnam, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde geçtiğimiz yıl Covid 19 için büyük ölçüde başarılı sonuçlar elde edilmiş olsa bile bu yıl yavaş aşılama ve Delta varyantı sebebi ile bu yıl çok zorlu bir süreç yaşanmakta. Dileriz aynı şekilde Kuzey Kore ve tüm insanlık, bu zor günleri geride bırakmak için bir an önce aşılama süreçlerini tamamlar.