Hepimizin etrafında mutlaka vardır diyabet hastaları. Ve bu sıcaklarda aslında pek de şeker gibi insanlar oldukları söylenemez. Sanki diyabetli olunda sıcak onları 2 kat fazla etkiliyor da bize pek bir şey olmuyor tavrıdır hep. Ve aslında doğrudur da… Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aşırı sıcaklar nedeniyle beslenme problemleri, uyku düzeni bozuklukları gibi etkenler kan şekerini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca yazın daha fazla olan sıvı kaybı da bu hastalar için oldukça tehlikeli. `Şeker hastaları, kanlarındaki insülin miktarı azalıp, şeker miktarı arttıkça daha fazla sıvı kaybeder. Bu kayıp, sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu bu dönemde yüksek oranda arttığı için şeker hastaları da büyük bir risk altına girmektedir.
Aşırı sıcaklar nedeniyle kan şekerinin yükselmesi ise kan akışkanlığının azalmasına sebep olduğu için felç ve beyin kanamalarına yol açabiliyor. Ayrıca aşırı sıcaklarda yaşanan su kaybının körlük, kalp krizi ve beyin enfarktüsü gibi komplikasyonlarında oluşumunu hızlandırdığı söylenmektedir doktorlar tarafından.. Hastalara verilen tavsiyeler arasında mutlaka bol su içmeleri ( 2-5 litre ), güneşin tepede olduğu saatlerde kesinlikle dışarıya çıkmamaları gerektiği ve ilaçların düzenli olarak kullanılmasıdır. Eğer doktor tarafından egzersiz önerilmiş ise mutlaka akşam saatlerine yapılması da ayrıca önerilmektedir.
Eğer tatilde iseniz mutlaka güneşin direk ışınlarından kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü diyabet hastalarında genelde sinir hasarı sonucu duyu kaybı oluştuğu için güneş yanıklarına maruz kalabilirler. Beslenme açısında glisemik indeksi yüksek olan meyvelerden kaçınmak gerekmektedir. Bunlar kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi… Ayrıca öğün atlanmamalı ve yemek saatleri çok iyi ayarlanmalıdır. Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durmalıdırlar. Ve maalesef bu sıcak günlerde dondurmadan da uzak durmanız gerekmektedir..
Bol gölgeli, serin bir yaz geçirmeniz dileğiyle… Lütfen dikkat edin 🙂