Görsel tasarım ilkeleri ile bir araya gelen bu unsur; Nokta, çizgi, yüzey, biçim, format, renk ve doku ile tamamlanmaktadır.
Çizgi, çoğaltma ve baskı teknikleri ile bir konuyu görsel yoldan yayan sanat dalı olarak tarif edilen görsel tasarımın temel öğeleri yukarıda sıralandığı şekildedir. Kısaca tüm öğeleri tanıyacak olursak;
Nokta: Düzensizliğin içerisinde düzenli tek elemandır.
Çizgi: Genişlik ve uzunluktan bağımsız olarak biçiminin çizgi etkisi yaratması durumunda “çizgi” olarak tanımlanabilen eleman.
Yüzey: Sadece düzlemsel değil, eğrimsel de olabilir ve üzerinde her tür iki boyutlu çalışmaya imkan tanır.
Biçim: Eğer ki bir alan renk, değer ve dokusal farklılıkları nedeniyle belirlenmiş sınırlar içerisinde algılanırsa biçim adını alır.
Format: Doğadaki tüm öğeler titiz bir format (boyut) içerisindedir. Her görsel tasarım öğesinin formatı (boyutu) malzeme, işlevsel ve çevre ile olan ilişkisiyle doğru orantılı olarak belirlenir. Yaşam içerisinde her şeyin insan formatına (boyutuna) göre ayarlanmış olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Renk: Farklı cisimlerden yansıyarak gelen ışınların görsel algımız sonucunda oluşturduğu duygu, görme olayıdır.
Doku: Dış ve iç yapı olarak ikiye ayrılır. Bir nesnenin yüzeyine dokunduğumuzda sert yada yumuşak pürüzler içerdiğini fark ederiz. Bu pürüzler o nesnenin dokusunu oluşturmaktadır.